Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Χαρισματικότητας

Τι χρειάζεται ένα χαρισματικό παιδί για να ανθίσει; Λίγα ακόμη μαθηματικά; Μήπως μια παραπάνω ξένη γλώσσα; Πιάνο, γαλλικά, ρομποτική, εικαστικά, αρχιτεκτονική για παιδιά; Περισσότερες ώρες; Περισσότερο άγχος; Περισσότερους βαθμούς,διαγωνισμούς και καλλιέργεια ανταγωνιστικότητας; Κατηγορηματικά όχι. Η γνώση και η μάθηση είναι πάντοτε ευπρόσδεκτες, αλλά πρέπει να συνοδεύονται με συναισθηματική και κοινωνική υποστήριξη και φυσικά κριτική σκέψη και ικανότητα.

    1. Τεχνητή Νοημοσύνη και Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης

    2. Μηχανές Αναζήτησης και αλγόριθμοι

    3. ‘Ελεγχος αξιοπιστίας πηγών

    4. Gaming - Διαχείριση χρόνου - Εθισμός

    5. Digital ID και ασφάλεια στο διαδίκτυο

    6. Μεθολογία αναζήτησης πληροφοριών, έρευνα και κριτική σκέψη.

    7. Συναισθηματική και νοητική διαχείριση της ροής των πληροφοριών

  • Το Πρόγραμμα Εκαίδευσης Χαρισματικότητας (Π.Ε.Χ) στοχεύει στην κοινωνικοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού. Βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν δεξιότητες προκειμένου να κατανοήσουν και να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους, να “χτίσουν” υγιείς σχέσεις, να λαμβάνουν υπεύθυνες και στρατηγικές αποφάσεις και να ξεπερνούν τις προκλήσεις της καθημερινότητας αποτελεσματικά.

*

Δεν έχει σημασία TI μαθαίνεις.

*

Σημασία έχει ΠΩΣ μαθαίνεις.

*

* Δεν έχει σημασία TI μαθαίνεις. * Σημασία έχει ΠΩΣ μαθαίνεις. *

Ο τρόπος που γεννιούνται, διαδίδονται και φτάνουν σε εμάς οι πληροφορίες έχει αλλάξει ραγδαία. Ελάχιστη σημασία έχει πια πόσες μπορείς να αποθηκεύσεις. Αυτό που είναι πλέον επιτακτικό είναι να μάθεις να ελέγχεις, να φιλτράρεις και να ορίζεις τη γνωστική διαδικασία. Να μη δέχεσαι άκριτα το περιεχόμενο που σου “σερβίρει” ο αλγόριθμος στις μηχανές αναζήτησης και τα social media. Να ξεχωρίζεις τις ψευδείς ειδήσεις από τα πραγματικά γεγονότα. Να διακρίνεις ποια κείμενα ή εικόνες έχουν κατασκευαστεί με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης.

Η τεχνολογία κάνει άλματα. Το ίδιο καλούμαστε να κάνουμε κι εμείς σε μια διαρκώς μεταβαλλόμενη πραγματικότητα. Να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να βρουν τη θέση τους στον ψηφιακό κόσμο.

digital literacy


  • A.I. - Τί είναι; Πώς λειτουργεί; Κίνδυνοι. Deep Fake. Ορθή και ηθική χρήση

  • Social Media - Πως τα διαχειριζόμαστε; Τι μοιραζόμαστε; Πώς συνδεόμαστε με άλλους ανθρώπους

  • Ψηφιακή ταυτότητα

  • Gaming - Virtual & augmented reality - Εθισμός - Εξάρτηση - Όρια

  • Chatrooms & bots

  • Δημιουργός VS User

  • Μηχανές αναζήτησης και διαδίκτυο - Εγκυρότητα πηγών

  • Τι είναι και πώς λειτουργούν οι αλγόριθμοι;

  • Fake news - Έλεγχος πληροφορίας

Κοινωνική και συναισθηματική μάθηση

Οι κοινωνικές και συναισθηματικές ανάγκες αποτελούν τον πυρήνα για την ευημερία και το θεμέλιο των επιτευγμάτων για όλα τα παιδιά.

(Maureen Neihart, Psy.D.)

  • ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ

    Στο Φ, αξιοποιούμε τη διανοητική περιέργεια. Το παιδί υπαγορεύει το πεδίο ενδιαφέροντος και σε στενή συνεργασία με τον καθοδηγηγή - μέντορά του μαθαίνει πως να συλλέγει γνώσεις, να τις φιλτράρει και να τις αξιοποιεί με κριτική σκέψη.

  • ΑΥΤΟΕΠΙΓΝΩΣΗ

    Αναγνώριση συναισθημάτων, δυνάμεων, αδυναμιών, αξιών και στόχων.

    “Νιώθω _. Γιατί;”

  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΣΥΝΕΙΔΗΣΗ

    Η κοινωνική ενσυνείδηση συνιστά την ανάπτυξη ενσυναίσθησης και κατανόησης της προοπτικής και των συναισθημάτων των άλλων. Περιλαμβάνει την αναγνώριση και το σεβασμό της ποικιλότητας και του συναισθηματικού συγχρονισμού με το περιβάλλον.

  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ

    Κρίσιμες δεξιότητες για την οικοδόμηση και διατήρηση υγιών σχέσεων. Αποτελεσματική επικοινωνία, ενεργητική ακρόαση,συνεργασία και διαχείριση συγκρούσεων.

  • ΑΥΤΟΕΛΕΓΧΟΣ

    Είναι η ικανότητα να διαχειρίζεσαι τα συναισθήματα, τις παρορμήσεις και τις συμπεριφορές σου. Περιλαμβάνει στρατηγικές διαχείρισης άγχους, θυμού, ματαίωσης ή αγωνίας με υγιείς και επικοδομοιτικους τρόπους